Creation Science

Waarom ik geen “creation scientist” ben

vloedTot 25 jaar geleden was ik heel geïnteresseerd in creation science.

Als tiener wilde ik mijn leeftijdgenoten vol enthousiasme laten delen in het boek “De Zondvloed” van Rehwinkel.

Veel docenten vonden dat boek geweldig; in die tijd leek het een verfrissend alternatief tot de wetenschap die ons wilde leren dat de aarde ontzettend oud was en dat het leven op aarde door langdurige evolutieprocessen tot stand kwam.

Later vond ik het frustrerend dat Rehwinkel weinig bewijsmateriaal en documentatie bood, en daarna begon ik het boek met meer kritische ogen te lezen. Dat werd mogelijk omdat ik nu ook toegang had tot andere bronnen met andere informatie. Toen bleef er van “Rehwinkel” uiteindelijk maar weinig meer over.

De meeste creation scientists proberen een alternatieve wetenschap te ontwikkelen, één die Gods Woord respecteert, maar ook vaak de Bijbel wil gebruiken als primaire bron van informatie over het ontstaan van de wereld en/of haar gesteenten. Omdat de Bijbel heel weinig zegt over het “hoe” van het ontstaan, behalve dan dat “God sprak en het bestond”, gaan creation scientists vaak naar het verhaal van de grote overstroming. Dat verhaal moet dan de verklaring leveren voor de meeste geologische processen.

Ik hoop hier later meer over te publiceren.