China: waar we woonden

Van augustus, 2007 tot eind juni 2015 hebben Marjoke en ik in China gewoond en gewerkt.
Vooraf had ik les gegeven, voornamelijk in het voortgezet onderwijs, in allerhande situaties: openbare scholen, gereformeerde scholen, christelijke scholen, en thuis (dat heet homeschooling).

kampeerweekend met internationale vrienden in Ontario, Canada
kampeerweekend met internationale vrienden in Ontario, Canada

Nadat ik theologie gestudeerd had, werd het ons duidelijk dat pionierwerk in een internationale kontekst het soort werk was waar God ons wilde gebruiken.

In de binnenstad van Hamilton gaven we (eerst) een ESL (engelse taal voor allochtonen) cursus en een bijbelcursus. Er was veel interesse en God deed wonderen.

Omdat er vrij veel Chinese vrienden waren kregen we het idee om maar eens een jaartje in China les te geven; er zijn namelijk internationale scholen in China die het Canadese lesprogramma gebruiken en daarom ook graag bevoegde Canadese leerkrachten in dienst hebben.

2-01In eerste instantie dachten we naar noord-oost China te gaan, maar het bleek dat God ons in/bij Guangzhou (Canton) wilde gebruiken. Dat ligt net ten noorden van Hong Kong. Na een jaar lesgeven aan een Chinese internationale school kwamen we terecht in Clifford Estates, waar ik een baan kreeg in een Canadese internationale school.

Guangzhou ligt in de delta van de Parel Rivier. Dit is een van de dichtst bevolkte regio’s in China. Alleen al in de grootste steden wonen samen meer dan 60 miljoen mensen! Hoe groot is dat gebied? Vergelijk maar eens de volgende satellietbeelden (op ongeveer dezelfde schaal).

2-03 2-02

Wij woonden net ten zuiden van de stad Guangzhou. Toen we daar arriveerden waren er vier metrolijnen in de stad van ruim 10 miljoen mensen. Toen we vertrokken waren er twaalf: elk jaar was er (gemiddeld) een nieuwe lijn bij gekomen!

Nu wonen we in Drachten. Deze plaats heeft ongeveer 45,000 inwoners. Clifford Estates is een ‘stadswijk’ dat beheerd wordt door een investeringsgroep (oorspronkelijk gestart en beheerd door meneer Clifford Pang). Deze ‘wijk’ is slechts een derde van de oppervlakte van Drachten maar telt ruim drie maal zoveel inwoners! Clifford Estates is het gedeelte met de keurige blokken (horizontaal, verticaal), linksonder in het rechter satellietbeeld.

2-07 2-08

Het is een ommuurde en bewaakte woonomgeving met een groot busstation, ziekenhuis, winkelcentrum, en drie scholen. In de omliggende dorpen zien we meer armoede; daar merk je pas echt dat je in China bent!

Het is dus overal druk: massa’s mensen!

Het klimaat is subtropisch; de meeste bomen blijven groen door de koele winter; het vriest nooit.

De lengte van de dag is ongeveer hetzelfde het hele jaar door, zoiets van 11 – 13 uren.

Er zijn naar verhouding heel weinig niet-Chinezen. Die kunnen elk moment aangehouden worden door de speciale politie agenten die om hun paspoort en verblijfsvergunning, registratie vragen.

De kerk is tamelijk verborgen, maar hier en daar staan grote gebouwen met rode kruizen.

Die zijn van de officiële Chinese kerken, onder controle van de regionale overheidsdienst. Ze heten de “Drie-Zelf” kerken; ze mogen geen leiding, steun, of hulp hebben van buitenlanders of buitenlandse kerken.

Uiteraard is die organisatie vaak niet geïnteresseerd om wedergeboren Christenen als predikanten aan te stellen, maar wel mensen die in alles de overheid willen gehoorzamen.

Illegale kerken zijn verboden. In Guangzhou e.o. is er lange tijd niet ontzettend veel druk op zulke kerken gezet, maar de laatste tijd wordt dat weer erger en worden ze gedwongen ‘ondergronds’ te gaan. Tussen 2007 en 2015 vonden wij er een “window of opportunity”.

overzicht Clifford Estates vanaf de 28ste (of 24ste) verdieping
overzicht Clifford Estates vanaf de 28ste (of 24ste) verdieping
Het regenseizoen breekt aan! Nat, maar niet koud!
Het regenseizoen breekt aan! Nat, maar niet koud!
Opeens kunnen (en moeten) er nog ongeveer twaalf nieuwe hoge flats bij!
Opeens kunnen (en moeten) er nog ongeveer twaalf nieuwe hoge flats bij!
Het enige (officiële) kerkgebouw in Clifford Estates (met ruim 120 000 inwoners)
Het enige (officiële) kerkgebouw in Clifford Estates (met ruim 120 000 inwoners)